Dla mnie Eco to oczywiście Imie Róży.
Forum
Umberto Eco
-
dodane: 2010-12-05 01:10
autor: Milka
Pierwsze moje spotkanie z Umberto Eco miało miejsce przy "Imieniu Róży". Z każdą kolejną stroną uwodził mnie coraz mocniej i mocniej. Powieść zagadkowa, tajemnicza, diabelnie wciągająca, a przy tym osnuta przepiękną nutą filozofii. Drugie spotkanie - tekst zgoła odmienny - "Baudolino". Choć może nie tak odmienny - powieść sięgająca w głąb historii, pełna barwnych historii o wiejskim chłopcu zaadoptowanym przez cesarza Barbarossę. Ostatnie spotkanie - "Tajemniczy płomień królowej Loany". Historia życia antykwariusza Boddoni dostarczyła mi wielu niezapomnianych emocji. A jak się mają wasze uczucia do włoskiej literatury w wykonaniu Eco
-
dodane: 2010-12-08 00:39
autor: Szczur
Osobiście bardzo cenię tego pisarza i jego dzieła. Cieszę się też, że w Polsce ma dość dużą grupę odbiorców, dzięki czemu nie raz uczestniczyłem w dyskusjach na jego temat przy różnych okazjach.
-
dodane: 2011-04-19 11:33
autor: sollve
Dla mnie Umberto to prawie tylko "Imię róży". Książka świetna (a film ja jej podstawie to profanacja). Uważam, że jak już się bierze za ekranizowanie książki to powinno się dobrze ją zrozumieć...
-
dodane: 2011-06-10 16:12
autor: wojtek
Ja czytałem tylko Imię róży i podobnie jak Sollve książka podobała mi się bardziej niż film, ale nie powiem że mi się nie podobał wcale. Jakie dziełko tego autora jeszcze powinno się przeczytać?